Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва междинното си образования в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов ” в родния си град. През 2021г. приключва медицина с отличие в МУ- София.

През февруари 2022 година печели конкурс за лекар-специализант към Клиниката по здравна онкология в УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ ” под управлението на проф. Петранка Троянова и доктор Марияна Атанасова.

От 2022г. е асистент-редактор на “International Journal of Surgery and Medicine ”.

Д-р Милушева е с изявен интерес в лекуването на карцинома на млечната жлеза- осъществяване на интензивно сложно лекуване и следене. Участник е в голям брой национални и интернационалните симпозиуми по тематиката, създател и съавтор на редица научни изявления.

През 2023 година е определена за присъединяване в два курса към Европейското Училище по Онкология (ESO) - “Основни правила на онкологията ” в Букурещ, Румъния и “Мастер клас по клинична онкология ” в Милано, Италия, които приключва сполучливо с полагане на изпити.

Д-р Милушева, по какъв начин решихте да станете доктор?

Истината е, че не помня в миналото да съм мечтала за нещо друго. Близките ми се майтапят, че постоянно съм обичала да давам препоръки и вероятно по тази причина интуитивно съм се насочила към медицината.

Какво предопредели избора Ви на компетентност – поемате по пътя на онкологията още незабавно след дипломирането си?

Дисциплините, които най-вече ми харесваха в студентските години, оформиха избора ми - огромна част от вътрешните заболявания, патология, патофизиология, фармакология. Комуникацията с пациента, както и опцията за следенето му, са от нещата, които ми носят и най-голямо задоволство.

Реших да се насоча към Клиниката по здравна онкология в ИСУЛ, където се организираха и упражненията по онкология в четвърти курс. Запознах се с екипа и беше обич от пръв взор! Научих толкоз доста от всеки един от тях...

Кои са Вашите учители, на които дължите най-вече за образуването си като доктор?

Във втори курс започнах работа в Спешно поделение към Александровска болница, където прекарах две години. Безценен опит, който дължа на всички сътрудници - лекари и медицински сестри, които работят там.

А що се отнася до онкологията, учителите ми са доста. Д-р Вера Мегданова със своята безрезервна отдаденост към пациентите, беше първият човек, който ми сподели смисъла на специалността. Впоследствие се срещнах и с доктор Маргарита Таушанова и доктор Мариана Атанасова, които гордо мога да нарека свои ментори!

Това бяха и експертите, които оформиха интереса ми към карцинома на млечната жлеза. Разбира се, началникът на клиниката – проф. Троянова, както и управлението на болница „ Царица Йоанна - ИСУЛ “, които ми дадоха и не престават да ми дават опция да се развъртвам в сферата.

В хода на специализацията се срещнах и с проф. Седлоев и доктор Ушева- двама изключителни експерти, които ми се довериха и от които не преставам да се изучавам!

Няма по какъв начин да не изброя и целия екип на клиниката, които ме накараха да се усещам на мястото си- доктор. Кремена Василева, доктор Самуил Кътов, доктор Йордан Христов и доктор Йоана Попова, доктор Вероника Борисова, доктор Георги Димитров и доктор Александра Цветкова, всички медицински сестри, санитари и секретари.

Неизчерпаем източник на познания и хрумвания за мен са и одобрени експерти като доцент Ася Консулова, която с наслада споделя своят опит с мен и всички по-млади сътрудници.

Вече имате няколко участия в авторитетни интернационалните научни конгреси. Разкажете за тях. Как избрахте тематиките, които представихте, по какъв начин мина подготовката Ви?

Преди година и половина аплайвах и бях позволена до присъединяване в два обучителни курса към Европейското учебно заведение по онкология - главен онкологичен курс и мастерклас по клинична онкология. Обученията се организираха онлайн в продължение на месец, като за всяко от тях поставих заключителен тест. След сполучливо изискан тест бях позволена до идващия етап- образование на място в продължение на седмица. Запознах се с доста сътрудници от водещи онкологични центрове по света, с някои от тях не преставам да контактувам. Успях да показва и два наши случая.

Отидох там леко обезпокоена, с настройката, че вероятно сътрудниците от чужбина са доста по-опитни и готови от нас. Оказа се, че срещаме сходни компликации в лекуването и общуването с пациентите. Върнах се горда с метода, по който работим и се оправяме даже с най- сложните случаи в България.

Наскоро дружно с доктор Ушева успяхме да представим и най-голямото популационно изследване за дами с множествени карциноми на млечната жлеза в България на най-големия европейски конгрес отдаден на карцинома на млечната жлеза- ESMO Breast.

Най-трудната част е събирането на такава огромна численост пациенти, изключително поради неналичието на електронно опазване на здравето. Пациентите са проследявани в границите на 10 години! За това съществена заслуга имат проф. Седлоев и доктор Ушева. Постерът беше признат с огромен интерес както от журито, по този начин и от останалите участници.

Към кои проблеми в онкологията смятате да се насочите в бъдеще?

Определено считам да се концентрирам върху карцинома на млечната жлеза. Той включва няколко разнообразни болести в едно - с друга биология и държание. Поради това са нужни и задълбочени знания както за диагностиката, подобаващия проект за лекуване, по този начин и за последващото следене.

Болницата, в която сте специализирала и в която работите, е многопрофилна и предлага доста благоприятни условия за интердисциплинарна работа, имате и доста млади сътрудници в другите клиники. Предимство ли е това?

Категорично е преимущество. Работя с лекост и голямо наслаждение с сътрудници от всяка компетентност. Помагаме си и се учим един от различен!

Онкологичните болести изискват сложно лекуване и с наслада мога да кажа, че в ИСУЛ то е безусловно налично за всекиго.

Разкажете за взаимната си работа по проблемите на рака на гърдата дружно с хирурга доктор Славяна Ушева.

Д-р Ушева е от тези хирурзи, които са безпределно загрижени и ангажирани във всеки един стадий от лекуването на пациентите си. Паснахме си незабавно и като метод на работа, и като темперамент. Д-р Ушева и проф. Седлоев са от дребното хирурзи, които са добре осведомени със международните насоки за лекуване на карцинома на млечната жлеза и постоянно се поучават с нас онколозите, с лъчетерапевти, патолози и образни диагностици. Именно по този начин самоуверено мога да кажа, че осигуряваме грижа за пациентите с карцином на млечната жлеза на международно равнище!

За страдание, хората в България са изгубили доверие в лекаря и когато става въпрос за онкологично заболяване, търсят помощ в чужбина. Това е безусловно безпричинно, изключително при пациенти с карцином на млечната жлеза. Имаме достъп до най-новите лекарства и техника, които са безвъзмездни.

Със взаимните ни участия в разнообразни конгреси в чужбина целим да покажем, че има опция за академично и клинично развиване в България и резултатите, които реализираме, са съизмерими с тези на западните страни. Разбира се, това би било невероятно, в случай че не работим в мултидисциплинарен екип.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Имам ужасно семейство и другари и колкото и клиширано да звучи, времето прекарано с тях е моят метод за разтоварване- от разходка в квартала до пътешестване в чужбина.

Баща ми е художник, аз не наследих неговия гений, само че пък се научих да оценявам и да се любувам на изобразителното изкуство и освен. В свободното си време обичам да навестявам галерии, театрални постановки и кино прожекции. Българите сме късметлии в това отношение- имаме страхотни създатели!

Спортувам всекидневно, което несъмнено ми оказва помощ да се оправя със напрежението от работния ден.

Коя е най-голямата Ви фантазия, която желаете да видите осъществена в близко бъдеще?

Аз съм идеалист и оптимист, тъй че имам повече от една огромна фантазия, както в персонален, по този начин и в професионален проект. Един от сериозните проблеми на опазването на здравето в България е късното разкриване на онкологичните болесттите. Спрямо сътрудниците на запад, ние имаме голям опит с онкологичните болести в метастатичен етап. Затова бленувам за страна, в която предварителната защита и профилактиката са приоритет. Мечтая да церя болести в ранен етап, а с това и по-често да оповестявам хубави вести на пациентите си - че са здрави!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР